13 Şubat 2014 Perşembe

Dikkat! Ağır Okul Çantaları Çocukların Skolyoz Olmasına Neden Oluyor

Okula giden çocuklara hiç dikkat ettiniz mi? Minicik bedenlerine inat kocaman kocaman çantaları nasıl da taşıyorlar.

Ortopedi uzmanları, ağır okul çantaları konusunda hem öğretmenleri hem okul yönetimlerini hem de anne-babaları uyarıyorlar. 

Özellikle çocukların ergenliğe girdiği 12-15 yaş aralığında hızlı boy uzamasına bağlı olarak omirilik rahatsızlıkları da ortaya çıkmaya başlıyor. 

Çocukların boyları ergenlikle birlikte hızlı uzadığı için kas ve iskelet gelişimi aynı hızda olamıyor. Bunun sonucunda iskelet sisteminde skolyoz denilen omurga çarpıklığı ortaya çıkıyor. 

Uzmanlar ağır okul çantalarının çocukların kas sisteminde zorlanmaya neden olduğunu belirtiyorlar.  Okul çantasının hafif olması ve çantanın tek omuzda değil iki omuzda taşınması gerektiğinin altını çiziyorlar

Skolyoz her yaşta rastlanan bir hastalık olmasına rağmen en çok ergenlik çağındaki çocuklarda görülmektedir. 

Ergenlik çağına giren çocuğun omurgasını düzenli olarak kontrol etmek hastalığın erken teşhis edilmesine yardımcı olur.

Omurganın göğüs (thoracic) ve bel (lumbar) kısmında "S" şeklinde eğrilik olarak bilinen skolyoz sadece göğüs veya bel kısmında olabileceği gibi bazı vakalarda her iki bölgede de (kifoskolyoz) olabilmektedir. 

Hastalık farklı nedenlerden kaynaklanabiliyormuş.  Doğuştan ortaya çıkabilen skolyoz vakaları olabileceği gibi çocuk felci, beyin felci ya da kas erimesine bağlı olarak gelişen skolyoz vakalarına da rastlanabilirmiş. Bir de nedeni bilinmeyen, birden bire ortaya çıkan vakalar olabiliyormuş.

Türkiye'de 2,5 milyon skolyoz hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın daha fazla artmaması için çocukların kas ve iskelet sistemini geliştiren ve güçlendiren spor dallarına yönlendirilmesini tavsiye eden uzmanlar, özellikle yüzme, jimnastik, voleybol, basketbol, kayak, kürek gibi kol ve omurga kaslarını geliştiren spor dallarının skolyoz tedavisinde etkili olduğunu belirtiyorlar. 

Skolyoz hastalığının en önemli özelliklerinden birisi de ne yazık ki hiç ağrı vermeden ilerlemesi. Dikkatli anne-babaların dahi gözünden kaçabilen hastalık maalesef çoğu zaman ilerledikten sonra farkedilmektedir.

Anne ve babalar ergenlik çağına giren çocuklarını düzenli aralıklarla kontrol etmelidirler. Örneğin; çocuğun kürek kemiğinin biri daha aşağıda duruyorsa,  memenin biri yukarıda biri aşağıda ise, pijamasının bir tarafı daha kısa duruyorsa, omuz ve kalça simetrik durmuyorsa skolyoz şüphesi var demektir. 

Çocuğunuzun omurgasında herhangi bir eğrilik fark ettiğinizde bir ortopedi uzmanına başvurmanız en doğrusudur. Ortopodi uzmanı tarafından skolyoz teşhisi konuldu ise bundan sonra yapmanız gereken şey, doktoronuzun tavsiye ve önerilerine harfiyen uymak. 

Skolyoz derecesi omurgada meydana gelen eğriliğin derecesini göstermektedir. Aynı zamanda hastalığın hangi aşamada olduğunu da gösterir.  20 derece altındaki eğrilikler çoğunlukla jimnastik ve yüzme gibi sporlarla düzeltilebilmektedir. 

20 derece ile 40 derece arasındaki eğriliklerde jimnastikle birlikte korse kullanılması da gerekir. Skolyoz korsesi kullanımı son derece zor ve zahmetlidir. Ancak birçok skolyoz vakasının ilerlemesi korse ile durdurulabilmektedir. Hastaya özel hazırlanan korse, dikkatli kullanıldığında hastalığın tedavisinde etkilidir.

40 derecenin üzerinde olan ve ilerlemesi korseye rağmen durdurulamayan vakalarda cerrahi müdahale gerekir. Ameliyatta amaç sadece omurgadaki eğriliği düzeltmek değil eğrilik nedeniyle sıkışan iç organları rahatlatmaktır. Skolyoz hastalığı özellikle akciğerlere baskı yaptığı için hastanın solunum kapasitesini düşürmektedir. Ameliyattan sonra hastanın solunum kapasitesi önemli ölçüde artar.


                                              Görsel alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum bırakırsanız mutlu olurum